A lézerkezelés története

 

A lézerkezelés története

A lézerekről általában

A lézerek biológiai hatásukat tekintve két nagy csoportba oszthatók:

  • Nagy teljesítményű = „kemény-lézerek” – sebészeti lézerek
  • Kis teljesítményű = „lágylézerek“ – gyógyhatású lézerek

A nagy teljesítményű sebészeti lézerek a nagyon erős hőhatás miaI alkalmasak a különböző sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére. (hőhatások: vágás, vaporizáció, koaguláció)

A lágylézereknél a lézerfény fotokémiai hatását használják fel a jótékony biológiai folyamatok beindításához.

Hogyan működik a lágy-lézer terápia?

A kutatások már 1947-ben megmutaIák, hogy a szervezetünkben lévő sejtek mitokondriumai fényérzékenyek. A különböző hullámhosszúságú (színű) fényre a különféle sejtek mitokondriumai eltérő mértékben reagálnak. A teljes fény- spektrumból a legerőteljesebb gyógyító hatása a vörös (pl. 660nm) és az infravörös (pl. 808nm) fénynek van.

A „lágylézer” az élő szervezetre „BIOSTIMULÁCIÓS” (serkentő) hatást fejt ki. Ez annyit jelent, hogy a sejtek, szövetek „lágy-lézerfénnyel“ világítva gyorsabban képesek regenerálódni (pl. a sebgyógyulás felgyorsul). A lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és új hajszálerek is képződnek. A lágylézerfény stimulálja az immunrendszert is.

Összefoglalva: a lézerfény serkenti a test öngyógyító képességét!

Emellett számos jótékony hatása van a szervezetre: pl. gyulladás és duzzanat csökkentő, fájdalomcsillapító, csökkenti az izomfeszülést…

Milyen élettani hatása van a lágylézerfénynek?

A lágy-lézer kezelésnek három alapvető gyógyító hatása van az emberi szervezetre:

Fájdalomcsillapító

Gyulladáscsökkentő

Biostimulációs hatás – Serkenti (stimulálja) a test öngyógyító képességét!

Szervezetünkben a lézerfény aktivál bizonyos enzim folyamatokat, melyek beindítják az ATP termelődést. Az ATP (adenozin-trifoszfát) az egyetlen és legfontosabb formája az energiának, mely működtet minden kémiai reakciót, a szervezet minden sejtjében. A megnövelt energia termelés következménye a sejtek hatékonyabb (anyagcsere) működése és a gyorsabb regenerálódás, ezáltal a betegségek gyógyulási ideje lerövidül.

A lágylézer kezelés nem csak a betegségek tüneteit enyhíti, hanem összeteI biológiai- kémiai folyamatok eredményeként sok esetben az okokat is megszünteti.

Milyen teljesítményű lézerrel lehet a leghatékonyabban kezelni?

Ez attól függ, hogy milyen betegségre szeretnénk alkalmazni.

Egyszerűbb lágylézereket lehet vásárolni 1-10mW tartományban, melyeknek rendkívül hosszú a kezelési ideje és kizárólag a bőrfelszín stimulálására alkalmasak. Gyógyászati szempontból alacsony a hatékonyságuk.

30-250mW a következő tartomány, amely már alkalmas a bőrfelszín alatti szövetek, izmok, szalagok, kis ízületek gyógyítására is. Ez a tartomány ezzel együtt még nem elég hatékony a fájdalom csillapításra vagy a mélyebben lévő izmok, porcok regenerálására.

400-500mW a lágylézerek legfelső kategóriája. Számos klinikai tanulmány és gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy ezzel a teljesítménnyel már kiváló eredményeket lehet elérni a fájdalomcsillapításban akkor is, amikor az ennél kisebb teljesítményű lézerek hatástalanok voltak. Castano  kísérleti úton kimutatta, hogy a térdízületi fájdalmaknál a nagy teljesítményű infravörös lézerrel hasonlóan jó eredményt lehet elérni, mint a szteroid injekciós (dexamethasone) kezeléssel.

Dr. Barabás Klára vezette magyar orvoscsoport kísérleti úton kimutatta, hogy a nagy teljesítményű (25J/cm2) infravörös lézerrel, olyan biokémiai folyamatokat lehet beindítani, amely szükséges a porcok regenerációjához is. 

A lézer és a polarizált fény története a gyógyászati felhasználás területén.

1960-ban Theodore Maiman készítette el az első működő lézert. 1963 és 1964 között KFKI-ban történt az első magyar lézer kifejlesztése. A hazai lézerkutatások a mai napig is a világ élvonalában vannak. 1965-ben jelentek meg azok a nagy teljesítményű lézerek, amelyek már képesek voltak sebészeti beavatkozásra, pl. átvágni a bőrt.

1966-ban, Mester Endre professzor, amikor épp a lágylézerek esetleges káros mellékhatásait kutatta, pont az ellenkezőjére jött rá, vagyis, hogy a lágylézer az élő szervezetre pozitív biostimulációs (serkentő) hatást fejt ki. Ez azt jelenti, hogy a sejtek, szövetek lánylézer fénnyel megvilágítva sokkal gyorsabban képesek regenerálódni, pl. a sebek gyorsabban gyógyulnak.

A lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és új hajszálerek is képződnek. A lágylézer fény ezen kívül az immunrendszert is stimulálja. Összefoglalva: A lézerfény serkenti a test öngyógyító képességét. Az elmúlt években számos jótékony hatása nyert bizonyítást a szervezetre: pl. duzzanat és gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító, izomfeszülést csökkentő, hajnövekedést gyorsító …

Az 1970-es évek végén egy magyar fizikusokból és orvosokból álló kutatócsoport rájött arra, hogy a jótékony „biostimulációs” hatásoknál a lézerfény polarizációjának fontos szerepe van.

A lézerek akkoriban nagyon drágák, kis hatásfokúak és az emberi szemre veszélyesek voltak, ezért ez a kutatócsoport létrehozott egy jóval olcsóbb és a szemre nem veszélyes lámpát, aminek a fényét polarizálták. Ez volt a polarizált fényű lámpák (pl. Bioptron lámpa ) elődje.

A következő 30 év fényterápiás sikertörténete bebizonyította, hogy a polarizált fény milyen jó hatással van az emberi szervezetre és annak működésére.

A lézerek hatásfoka és teljesítménye az elmúlt években nagyban növekedett, de az emberi szemre sajnos még mindig veszélyesek voltak. Ezért több éves kutatómunka és fejlesztés után 2012-ben Rózsa Károly „az MTA Doktora” egy olyan speciális fényszórású „lágy-lézert” hozott létre, amely az emberi szemre már veszélytelen és így lehetővé vált, hogy a polarizált fényű lámpáknál sokkal hatékonyabb és nagyobb teljesítményű lézeres fényterápiás eszköz kikerülhessen az egyszerű felhasználók kezébe.

A SAFE LEASER (biztonságos lézer) technológia lényege, hogy a lézer párhuzamos, szemre veszélyes fénysugarát egy speciális szórófelület oly módon alakítja át, hogy az a szemre teljesen veszélytelenné válik. Az optikai rendszer lényege, hogy első lépésben egy szóró lencse „kinyitja” a párhuzamos lézer sugarat, majd egy különleges másodlagos szórófelület biztosítja, hogy a szemlencse ne tudja veszélyes mértékben újra fókuszálni. Ennek a különleges technológiának köszönhetően ezek a lézeres eszközök ma már otthon is biztonságosan használhatók.